امور مالی و مالیاتی از مهمترین موارد ضروری و قابل رسیدگی برای هر کسب و کاری است و این امور به وسیله مدیر ارشد مالی انجام می شود و بررسی می شود. معمولا یک مدیر ارشد مالی باید فعالیت های خود را به صورتی تنطیم کند که بتواند، اهدافی مانند: کسب درآمد بیشتر، افزایش شهرت و محبوبت، به دست آوردن مشتریان بیشتر و داشتن مخاطبان وفادار را عملی کند و آن ها را حفظ کند.
با توجه به تمامی پیشرف های حاصل شده در گذشت زمان در خصوص اطلاعات، ابزارها، روش های انجام کار و … باز هم برای رسیدن به اهداف و آرمان های بسیار سخت و پیچیده به مدیر ارشد مالی نیاز می باشد و این شخص باید بتواند در یک سازمان و یا یک شرکت به عنوان یک فرد با نفوذ، کلیه امور مالی را تحت کنترل خود قرار دهد. البته توجه داشته باشید که یک مدیر مالی ارشد علاوه بر کنترل، باید برای امور مالی، هزینه ها و رسیدگی به آن ها برنامه ریزی داشته باشد و اگر چنانچه در یک مجموعه هر مدیر قصد داشته باشد که در وضعیت پیشرفته و ارتقاء یافته قرار بگیرد باید به مقام و جایگاه مدیر مالی ارشد توجه داشته باشد.
مهمترین وظایف مدیر ارشد مالی
شخصی که در جایگاه مدیر رشد مالی قرار می گیرد باید دارای توانایی ذهنی بالا باشد و همچنین از تجربه بالایی بهره مند باشد و بتواند با یک برنامه ریزی استراتژیک مالی به امور مجموعه رسیدگی کند. این وظایف به بدین شرح است:
- مسئول نظارت به بخش مالی و مالیاتی تمامی پروژه ها
- داشتن تسلط کامل به قوانین مالیاتی، سیستم های اطلاعات مالی و حسابداری
با توجه به داده های موجود، باید جریان های نقدی را برای کنترل و مدیریت هزینه های جاری کسب و کار مورد نظر و کاهش هزینه های سربار اضافی مورد بررسی قرار دهد.
- توسعه استراتزیک مالی
- ارائه گزارش ها و تحلیل های عاری از هر نوع اشتباه و نقص
- رسیدگی به برخی از امور مربوط به استخدام و نظارت بر فعالیت های کاری دیگر کارکنان
کسب و کار حرفه ای با مدیر ارشد مالی
کلیه کسب و کارهایی که به موضوع حرفه ای گری فکر می کنند و هدف آن ها داشتن عنوان حرفه ای در مقابل مشتریان و مخاطبان می باشد، می بایست به این نکته توجه داشته باشند که این امر در صورتی تحقق پیدا می کند که با یک مدیر ارشد مالی همکاری داشته باشند.
مدیر ارشد مالی باید دانش، مهارت و توانایی مدیریت و رهبری را داشته باشد و بتواند زمینه های لازم برای رسدن به اهداف مورد نظر را فراهم کند.
کارهایی که یک مدیر مالی انجام می دهد:
گزارش دادن: مدیر مالی ارشد همه گزارشات مالی تاریخی شرکت را تهیه می کند و آن ها را به سهامداران، کارمندان، وام دهندگان، تحلیل گران، دولت ها و نهادهای مربوطه ارائه می دهد.
نقدینگی: مدیر مالی باید اطمینان داشته باشد که شرکت قادر به انجام تعهدات مالی خود و مدیریت جریان نقدینگی می باشد و این مسئولیت معمولا بر عهده گروه خزانه داری می باشد. این گروه وظیفه مدیریت حساب های پرداختنی، حساب های دریافتنی و موجودی کالا را دارند.
بازگشت سرمایه: از دیگر کارهای مدیر ارشد مالی، کمک به شرکت برای به دست آوردن بالاترین بازده دارایی و سرمایه با کمترین ریسک می باشد.
مدیریت منابع مالی روش هایی می باشد که چرخه مالی زندگی را تامین می کند و یک حالت کلی از وضعیت اقتصادی را به ما نشان می دهد. به طور کلی مدیریت منابع مالی کاربرد اصول اقتصادی مطرح در دنیا برای حل مسائل مختلف را مشخص می کند. مدیریت مالی دارای زیر مجموعه هایی مانند، صنعت آموزش کسب و کار تولید و … می باشد، ولی اصلی ترین زیر مجموعه مدیریت مالی مربوط به مدیریت منابع مالی در زندگی می باشد.
فعالیت های مالی در هر مجموعه ای از مهمترین و پیچیده ترین کارها به حساب می آید و کلیه واحدهای اقتصادی باید یک مدیر متخصص برای انجام کارهای مالی داشته باشند. این شخص تمامی عملکردهای مالی یک سازمان و یک مجموعه را تحت کنترل قرار می دهد و از سرمایه و دارایی شرکت مراقبت می کند و همچنین بر آینده شرکت نیز تاثیر بسیار زیادی دارد.
وظایف اصلی در مدیریت منابع مالی
مدیریت صحیح گردش مالی شرکت و جلوگیری از کسری بودجه به صورت اتوماتیک صدور سند برای کلیه بخش ها مانند: فروش، خرید، اموال، حقوق و دستمزد و همچنین دیگر بخش های مالی که باعث کاهش بار کاری واحد مالی می شود.
- ارتباط واحد مالی با کلیه بخش ها
- استفاده از سیستم اموال برای واحدهای خرید، نگهداری، تعمیرات و انبار و همچنین مدیریت و هزینه یابی کلیه اموال سازمان و محاسبه استهلاک برای نگهداری و تعمیرات
- استفاده از سیستم بودجه برای سطح کنترل بودجه
- استفاده از سیستم خزانه داری که باعث مدیریت دریافت ها، پرداخت ها، اسناد دریافتنی و پرداختنی می شود
- برآورد سرمایه مورد نیاز شرکت: مدیر مالی
- تهیه و تخصیص بودجه
- تعیین ساختار سرمایه
- توزیع سود مازاد میان سهامداران
- کنترل مالی
نقش مدیر منابع مالی
یکی از مهمترین و حساس ترین بخش یک واحد اقتصادی مدیریت منابع مالی آن می باشد و مدیریت درست و راهکار مالی صحیح باعث گسترش شرکت مورد نظر می شود و افزایش سهام، سهامداران شرکت را به همراه دارد و از مهمترین و اصلی ترین بخش های یک بنگاه اقتصادی می باشد.
اهداف مدیریت منابع مالی:
یکی از مهمترین اهداف شرکت ها از تشکیل مدیریت منابع مالی، تضمین نوع کسب و کار می باشد و رسیدن به این هدف وابسته به نوع مدیریت آن واحد اقتصادی دارد. اگر چنانچه مدیریت منابع مالی به بهترین شکل ممکن اجرا شود، واحد اقتصادی مربوطه به سوی بهترین کسب و کار دست پیدا می کند.
از جمله کارهایی که مدیریت منابع مالی به آن می پردازد، تهیه و کنترل منابع مالی یک واحد اقتصادی می باشد و در ذیل انواع آن را توضیح می دهیم:
- اطمینان از بودجه کافی برای واحدهای اقتصادی
- اطمینان ار کسب سود کافی برای سهام داران و این سود نیز به قیمت بازار سهام و توقعات سهام داران بستگی دارد.
- اطمینان از استفاده درست منابع مالی شرکت
- اطمینان برای سهام داران از امنیت موجود در شرکت
وظایف استراتژیک مدیر مالی
هر مدیر منابع مالی در حوزه فعالیت خودش یک سری وظایف استراتژیکی دارد که بخش مهمی از وظایفش محسوب می شود و بر روی آینده شرکت تاثیرات بسیار مهمی دارد از جمله:
- ارائه گزارش های مالی
- مشاوره در باب سرمایه گذاری
- حفظ سلامت مالی
- مکاتبات مالی